2014. április 14., hétfő

A nyuszi és a húsvéti mumus

Van egy fontos kérésem közelegvén az ünnep, egy számomra kínos kérdéskör ismét fel fel üti a fejét. A "Nyuszit a gyereknek!" projekt. Kérlek NE vásárolj élő nyuszit ajándékba. Egyébként se vásárolj semmilyen állatot kisgyereknek ajándékba, úgy, hogy Ő nincs rá felkészülve, és a szülő sem (ha nem te magad vagy). A kiskutya masnival a nyakában karácsonykor is ugyan ez a kategória.

 1. A nyuszikat nem ismerik az emberek, sokan azt hiszik primitív rágcsálók, csak cukibb köntösben mint egy patkány. Nos a nyuszi se nem primitív se nem rágcsáló (!) Ellenben, aki lerágcsálózza nem nagyon volt ott biosz órán ;) . A nyuszi nyúl. Nyúlfélék családjába, nyúlalakúak rendjébe tartozik, és pont sehol semmiféle rágcsáló a vérvonalban. Így a természetüket sem illik hozzájuk hasonlítani. Érző, szerető kis lények, akik nagyon félősek is tudnak lenni, ez a tulajdonságuk inkább a lovakhoz hasonlít. Mivel nekem volt mind1ik mindig is ezt a vonalat éreztem hozzájuk a legközelebb. Jönnek, barátkoznak, szeretnek, de meg van a saját nyelvük, a saját gondolkodásuk, amit fölöslegesen hasonlítunk egy kutyához, vagy egy macskához. A nyuszik szívéhez csakis türelemmel lehet közelférkőzni. Lassú mozdulatokkal, biztonságot sugározva. Na tegye fel a kezét, akinek a gyereke innentől ki is van zárva! Ugye, hogy sokan feltették!? Míg egy kutya örül és csahol, ha a gyerek a nyakába ugrik és játszik vele, a nyuszi megijed, megfeszíti a kis testét és zsákmányállat módjára tűr. Ha pedig ez a gyerek kezében történik és érez egy kis esélyt a menekülésre (lazábban fogják) uccu neki már ugrik, karmol kapálózik is! Ami azért nem éppen "cuki" nyomokat tud hagyni az emberi bőrön! Szükséged van erre? Szükséged van erre a stresszre a gyerekednek és neked? Na, a nyuszinak biztosan nincs. Szakemberek nyuszit 10 éves kortól ajánlanak, addigra kb. lehiggadnak annyira, hogy képesek legyenek kialakítani bármiféle kapcsolatot egy ilyen érzékeny kis állattal. (Kivételek mindig vannak! Vannak komoly és különleges gyerekek akik hamarabb képesek erre, és van aki sosem lesz rá képes 25 évesen sem ;) ) 
2. A nyuszi törékeny. A nyuszi kis teste sokkal törékenyebb, mint a sokszor hasonlóságba ütköző cicusé! Az a tipikus gyerekkézzel való lapogatás, amivel az állatokat illetik, az nekik olyan, mintha téged egy jól megtermett elefánt bika lapogatna "kedvesen" az ormányával. Szóval nem, ezt sem kéne a nyuszinak!
3. A nyuszi nem büdös, de pisil és kakil, ezt takarítani kell. Ha kiengeded azelőtt, hogy szobatiszta lenne, bizony moshatsz fel egész nap.
4. A nyuszi táplálkozása különös figyelmet igényel, kis nemtörődömség és a csöppség még a húsvéti sonka felböfögését sem várja meg, lufballon módjára felpuffad, majd meghal. Nem vicc! Képes a bélműködésük egy front miatt leállni, akkor a csokitojást sem hiheted jó választásnak számára.... Sokan azt hiszik, hogy elhozzák egy tényésztőtől, ahová majd vissza viszik, és akkor milyen nagyon "jófejek" ők. Aha. A babanyuszikat 6 hét előtt elválasztani nagyfokú rizikó, mert szükségük van az anyatejre. Gondos ápolás során is baj lehet. Ha veszünk húsvéti nyuszit pár napra otthon teletömjük mindenféle ócskasággal garantált, - lehet , hogy nem a helyszínen -  de tenyésztőnél elpusztul a bélrendszert ér károk miatt. (Keksszel etetett kisnyuszi esete). A tenyésztők 4 hetes nyuszit ajánlanak, mert az kisebb és cukibb. Bár ezeket az embereket nem kéne tenyésztőnek hívni inkább szaporítók, húsárusok ők. 
5. Akarod, hogy a gyereked halva találja másnap a kis papírdobozban? Azért remélem, hogy nem.
6. Ha a gyereked nagyon állatközpontú és kis kora ellenére egyszerűen beleszeret és te 5 nap múlva eltünteted az Ő új szerelmét az életéből. Az mekkora stressz számára??? Nagy!!! 
7. Ha a gyerekedet egyenlőre nem érdekli, csak jó játék pár percre. Meg van a halálra rémítés  a lapogatással.... Majd ünnep után "valahová" eltünteted, azzal mit tanítasz a gyerekednek? Hogy ennyit ér más élőlény élete? Egy játékszer? 
8. Kérlek gondolkozz el! És dönts a karmád súlyára! ;)

Ajánlok egy másik pontokba szedett, talán finomabb írást Viától. :) 1 megjegyzés:

ScrapMona írta...

Én a görényekkel kapcsolatban tapasztaltam a problémakört a saját bőrömön. De cuki, de édes, vegyük meg azonnal. Szinte azt sem tudtuk mi az, de kellett. 8 évig éltek velünk, ami igen hosszú idő, szerintem boldogok is voltak (vagyis nagyon remélem), de nem volt egyszerű az első pár hónap, amíg belerázódtunk a görénytartók szerepébe. Most visszagondolva már nem nehéz velük, belevágnék még egyszer, de az elején sokszor gondoltam azt, hogy nem volt jó ötlet. Úgyhogy remélem sokan megfogadták amit írtál.